3 generaties van de blockchain

3 generaties van de blockchain

Blockchain als meest revolutionaire innovatie van het laatste decennium.

Robert-Reinder Nederhoed, CEO Biccur

In dit artikel bespreek ik het generatiemodel van blockchain, wat inzicht kan bieden in de mogelijkheden en de basis kan zijn om blockchain succesvol toe te passen in de praktijk.

Met blockchain kun je onderling betrouwbaar zaken doen zonder een derde partij. Doordat de blockchain bovenop het internet werkt, zijn transacties onafhankelijk van landsgrenzen en nationale valuta. Vandaar dat blockchain gezien wordt als de grootste uitvinding sinds het Internet.

Sinds de uitvinding (Satoshi Nakamoto, 2009) is de blockchain doorontwikkeld en zijn gradaties ontstaan in de toepassing ervan. Daarin zijn drie generaties blockchain te onderscheiden: geld, eigendom en contracten. Met elke generatie nemen zowel de mogelijkheden als de complexiteit toe.

Cryptocurrencies, de eerste generatie blockchain

De eerste toepassing van blockchain is geld. Voor het eerst kunnen twee partijen rechtstreeks geld naar elkaar overmaken: veilig, wereldwijd en zonder tussenkomst van derden. De blockchain draagt het eigendom over en legt de transactie betrouwbaar vast. Deze vorm van geld wordt cryptocurrency genoemd, de eerste generatie van blockchain.

Cryptocurrencies (waaronder Bitcoin) kunnen bestaan, zonder het huidige financiële systeem en ontlenen hun waarde aan schaarsheid en aan de gebruiksmogelijkheden.

Eigendom, de tweede generatie blockchain

Met het gebruik van cryptocurrencies kwam het inzicht om deze boekhouding breder toe te passen. Het is nu mogelijk om aandelen uit te geven in de blockchain. Op deze aandelen kan dividend worden uitgekeerd en kan stemrecht aan worden toegekend. Allemaal in de blockchain.

Deze generatie blockchains maakt crowd ownership mogelijk: gedeeld eigendom op kleine schaal, met zeggenschap en winstuitkering. Dit past naadloos in de huidige trends van crowdfunding en de sharing economy.

Bedrijven in het MKB en verenigingen kunnen zelf aandelen uitgeven en zo fondsen werven. Andere voorbeelden van toepassingen zijn het samen bezitten van zonnepanelen, auto’s en vastgoed. Stemmen kan ook met deze generatie worden ingevuld, waarbij zowel het proces van stemmen als de uitslagen transparant en onweerlegbaar kunnen worden vastgelegd in de blockchain.

Contracten, de derde generatie blockchain

Naast geld en eigendom kunnen ook afspraken worden vastgelegd in de blockchain. Zo’n digitaal contract houdt de deelnemers aan de regels die zijn overeengekomen. Bijvoorbeeld als het contract een verzekering betreft, kan het contract regelmatige betaling vereisen en tot ontbinding overgaan, wanneer een deelnemer aan het contract termijnen mist.

Een meer futuristisch voorbeeld is een zelfrijdende auto, die zelfstandig kan parkeren. De auto reserveert een parkeerplaats in de buurt van je bestemming, rijdt er naartoe en betaalt zelf het parkeergeld. De parkeerplaats is voorzien van een contract dat de beschikbaarheid en betaling afhandelt. Auto en parkeerplaats kunnen zaken doen zonder tussenkomst van menselijk handelen.

De mogelijkheden van blockchain contracten zijn ongekend. De impact van blockchain op het bedrijfsleven is nu nog niet te overzien. Net zoals we begin jaren negentig niet konden voorzien hoe internet onze wereld zou veranderen.

Robert-Reinder Nederhoed is CEO van Biccur, het Nederlandse blockchain bedrijf achter Bitmymoney, een makkelijk te gebruiken Bitcoin rekening, en Blandlord, een platform voor crowd owned vastgoed.

Reageren is niet mogelijk.