Van zoeken via Funda naar swipen in een Tinder-app voor huizen

Van zoeken via Funda naar swipen in een Tinder-app voor huizen

Hoe artificial intelligence kan helpen bij de aanschaf van een huis

Als oprichter van de enige vergelijkingswebsite van makelaars – wieisdebestemakelaar.nl – verschaft Han Tuttel consumenten duidelijkheid over de kwaliteit van makelaars. Via zijn website ‘De Scherpe Pen’ werpt hij samen met andere bloggers een kritische blik op de wereld van makelaars en taxateurs.

“De functie van makelaar zoals wij ‘m nu kennen gaat verdwijnen. Ook het aantal makelaars zal drastisch afnemen,” stelt Han Tuttel zonder twijfel. “Het gros van de vastgeroeste makelaars focust nog steeds op de aan- en verkoop van een huis. In de nabije toekomst moeten makelaars veel meer in de rol van coach of begeleidingsadviseur stappen.”

“Makelaars die nu nog steeds overtuigd zijn van hun onmisbare rol in de toekomstige huizenmarkt missen straks de boot,” zegt Han. “Kijk naar de ondergang van reisbureaus. Of de telefoongids. Zeker 60 tot 70% van de makelaars zal verdwijnen. Op dit moment zie je al een duidelijke schifting tussen de jonge, nieuwe makelaars en de gevestigde orde. De nieuwe lichting doet het ontzettend goed. Ze zijn mensgericht, gefocust op klantbeleving en hebben een andere gedachte over de invulling van hun vak. Hun werkzaamheden zijn wezenlijk hetzelfde, maar hun focus ligt bij de mens in plaats van het huis. Ze verkopen veel huizen en de doorlooptijd is beduidend korter dan bij een ‘traditionele’ makelaar. Ik voorzie zelfs een notariële functie voor makelaars, aangezien steeds meer zaken online gecheckt en afgetimmerd worden (met DigiD en bijvoorbeeld Blockchain). Voor het zover is, hebben we nog een lange weg te gaan. Makelaars omarmen technische gadgets, maar veranderen zelf te langzaam.”

Huizen kijken, kopen en betalen via webshops
“In de komende vijf jaar kopen we ons nieuwbouwhuis via een webshop. Het is een ontwikkeling die hoe dan ook gaat plaatsvinden,” vertelt Han. “20 jaar geleden had ook niemand gedacht dat je auto’s online zou kopen. Tesla is enkel online te koop en ook bij Volvo kun je je auto online samenstellen en betalen. Deze omslag naar online vindt ook in de huizenmarkt plaats. Nieuwbouwwoningen kun je nu al bekijken via virtual reality. De kwaliteit is nog niet geweldig, maar een goede indruk van de woning krijg je zeker. Met bijvoorbeeld de HoloLens van Microsoft kun je ruimtes beleven, zien en voelen zonder dat je ooit een voet over de drempel hebt gezet. De omgeving kennen mensen namelijk wel. Of iemand uiteindelijk kiest voor een huis heeft te maken met de architectuur, functionaliteit en inrichting ervan. En juist die dingen zijn via virtual reality prima te bekijken.“

Digitale generatie op de huizenmarkt
“Binnen nu en 10 jaar neemt technologie een enorme vlucht in makelaarsland. De huidige generatie huizenkopers is niet digitaal opgegroeid. Kinderen van nu weten echter niet beter dan dat alles online te koop is. Het wachten is alleen nog op het moment dat online huizen kopen mógelijk gemaakt wordt. Zodra de mogelijkheden er zijn, dan is het eveneens mogelijk om hypothecaire zaken en notariële aktes net zo rechtsgeldig en juridisch afgetimmerd op te stellen als nu.”

Big Brother Google
“Vraag in de USA aan Google hoeveel geld je kunt lenen en binnen een paar seconden heb je het antwoord. Door het koppelen van databases en het uitwisselen van gegevens is er veel informatie beschikbaar. Dat we binnen afzienbare termijn aan Google kunnen vragen waar we het beste kunnen wonen, is helemaal niet onrealistisch,” volgens Han. “Als verschillende databases gekoppeld worden, dan weten die databases veel meer over de omgeving dan een makelaar. En dankzij die gekoppelde informatie is ook direct duidelijk waar de interesses liggen van de bewoners.”

Exit monopolie van Funda
Waarom matcht Funda de huizen niet met potentiële kopers op basis van alle online informatie (locatie, interesses, voorkeuren) die beschikbaar is? Het is Han een raadsel. “Sterker nog,” stelt hij, “áls we Google inschakelen als hulptroep bij het vinden van een huis, dan zóu Funda nog weleens overbodig kunnen worden en individuele makelaarssites veel belangrijker. Aan de informatie op een individuele makelaarssite wordt door zoekmachines veel meer waarde gehecht, dan aan de informatie op één grote website. Ik zou makelaars adviseren een niche te zoeken, want dan heb je je markt ook. Ik voorzie meer onderscheid tussen aankoopmakelaars (waar ga ik wonen?) en verkoopmakelaars (ik wil van m’n huis af voor zoveel mogelijk geld). Het gaat om hele andere emoties.”

Tinder voor huizen
Han mist de gebruikmaking van relevante slimmigheden. “82% van de mensen verhuist binnen een straal van 20 km. Waarom worden er niet alleen huizen in de buurt getoond? Waarom krijg je geen suggesties voor andere huizen op basis van jouw interesses? Waarom geen Tinder voor huizen? Huizen ‘liken’ en ‘swipen’ en op basis daarvan suggesties krijgen voor potentiële droomhuizen? Locatievoorzieningen op mobile devices en Google street view leveren een bron van informatie op. Het is al lang bekend waar iemand woont en in wat voor type huis. Het maken van een perfecte match met behulp van Artificial Intelligence is zeker geen hogere wiskunde meer. Of je het huis dan ook écht leuk vindt en koopt, dat is emotie…”

Reageren is niet mogelijk.