Is dit beleggingsproduct het antwoord op de lage spaarrente?

Is dit beleggingsproduct het antwoord op de lage spaarrente?

Dit artikel verscheen eerder op Woningmarktnl

Onze redactie ontving een aankondiging van Blandlord, een nieuw platform voor beleggingen in bestaande huurwoningen. Op dit moment wordt de functionaliteit uitgerold, de officiële lancering is op 14 september. Wat we nu weten is dat er met een klein bedrag belegd kan worden in vastgoed. Iedere maand ontvangt de belegger het rendement – een deel van de huurinkomsten– op de bankrekening. ‘Zo ontvang je weer rente op je spaargeld,’ is op de site te lezen. Zal dat het vertrekpunt zijn van dit concept? Onze redactie zocht contact met Robert-Reinder Nederhoed van Blandlord en vroeg naar de ontwikkelingen.

Toegankelijke bedragen

Of de investering toegankelijk is, is relatief. Het minimumbedrag om te beleggen is €50. Nederhoed vertelt: “Een kleiner bedrag investeren is technisch wel mogelijk, alleen is dit niet
interessant voor de belegger. Bij kleinere bedragen daalt het aandeel in de maandelijkse huurinkomsten onder €0,10.” Er is geen maximum gesteld aan de belegging, maar er zijn wel factoren die grenzen stellen. “Het maximale bedrag dat je in een keer kunt afrekenen is €10.000. We hebben toekomstige gebruikers gevraagd hoeveel ze wilden beleggen. Het zwaartepunt lag tussen €500 en €5000”, vertelt Nederhoed. Deze bedragen geven aan dat dit beleggingsproduct is gebouwd voor de ‘kleine belegger’: toegankelijk en op die manier ook enigszins risico beperkend.

Rendement

Het belangrijkste voor beleggers is het beoogde rendement. Blandlord mikt op een rendement tussen de 4% en 6%. Een korte rekensom verteld ons dat een investering van 200 euro, met eenrendement van 4%, leidt tot een ROI van €0,67 per maand. Een kleine winst misschien, maar toch altijd beter dan de huidige bankrente! Nederhoed zegt over de rendementstarieven: “De genoemde 4% is een netto rendement, na aftrek van kosten voor beheer en reserveringen voor onderhoud. Elke woning heeft een makelaar als beheerder -en aanspreekpunt- voor de huurder. Dit netwerk van makelaars zit dicht op de woningen en neemt de zorg uit handen voor de belegger. Woningen op het platform zijn vrij van bankleningen. Blandlord past geen leverage toe. Dit is een bewuste keuze. Rechtstreeks eigendom geeft Blandlord een financieel duurzaam karakter. En de belegger heeft geen kosten aan een financieel product.”

Boekhouding van eigendom

Op de website van Blandlord staat ‘je kunt een aandeel in een huis kopen en je wordt zo eigenaar van een deel van een verhuurd pand.’ Maar klopt dit? Wordt u als belegger dan één van de honderd eigenaren van een huurwoningen, oftewel de trotse eigenaar van 4 bakstenen en een deurknop? Nee. Nederhoed en zijn team hebben hier een oplossing voor: “Het kadaster ondersteunt nog niet om 24/7 mutaties aan te brengen in het register van eigenaren. Voor Blandlord zal een administratiekantoor de boekhouding van eigendom voeren. Dit betekent dat gebruikers het economisch eigendom verkrijgen en verhandelen bij Blandlord. De notaris heeft dit juridisch zo ingekleed, dat een belegger met een aandeel in een woning bijBlandlord, juridisch aanspraak kan maken op het economisch eigendom.”

Ready, set, go!

Wat mogen wij van de start verwachten? Hoeveel panden zullen er in eerste instantie beschikbaar zijn en om wat voor panden gaat het? “We gaan 14 september live met drie appartementen in Rotterdam en Den Haag. Augustus gebruiken we om echt de puntjes op de i’s te zetten. Sinds wij met Blandlord naar buiten toe zijn getreden, zijn we door meer dan honderdparticulieren benadert, die graag willen investeren. Mensen hebben genoeg van de lage spaarrente en zoeken alternatieven. Ondanks dat we nog niet live zijn is het eerste object alverkocht.” Maar wat is het risico? Nederhoed: “De risico’s voor de vastgoedbelegger zijn leegstand en waardedaling. Blandlord beperkt deze risico’s door te kiezen voor stedelijk vastgoed in het middensegment. De vraag naar betaalbare appartementen is in steden groot. En de prognoses zijn zeer gunstig voor de komende 20 jaar. Dit betekent dat een hoge bezettingsgraad behaald
kan worden en de vastgoedwaarde stabiel blijft door een aanhoudende vraag in de markt. Bij Blandlord kies je als belegger zelf in welke woningen je een aandeel wilt kopen. Gebruikers spreiden hun risico, door in tien woningen €1000 te beleggen, in plaats van €10.000 in 1 woning.”

Woningen bieden stabiliteit

Gaan de werkzaamheden van Blandlord ook verder dan de woningmarkt? “Blandlord heeft bewust gekozen voor particulier stedelijk vastgoed. De bezettingsgraad, huurprijs en vastgoedwaarde van commercieel vastgoed zijn sterk afhankelijk van het economische klimaat. Woningen bieden stabiliteit. Daarnaast zijn woningen toegankelijk. Een particuliere gebruiker
heeft een gevoel bij de waarde van een woning of bij een huurprijs. Voor een kantoor of winkelpand is dat heel anders.”

Extra kansen

Wellicht leest u dit als belegger, of als beheerder van vastgoed. Voor die laatste groep zijn er extra kansen. Blandlord biedt namelijk de mogelijkheid om een woning in verhuurde staat te verkopen. “Wacht je normaliter met de verkoop tot de huurder opzegt, bij Blandlord is een woning met huurder juist gewenst. Dit betekent meteen inkomsten voor de nieuwe eigenaren.”
Schermafbeelding 2016-08-05 om 09.31.02

 

Reacties zijn gesloten.